Boerderij Herberg “In den Anker”


Te midden van natuurreservaten en landgoederen, even buiten het West Brabantse dorp Zundert, ligt boerderij/herberg “In den Anker”. Volgens de overlevering liet Peter van Bernagien daar in 1635 een huis bouwen. In het huis moet vanaf het begin een “heerkamer” aanwezig geweest zijn waar hij gebruik van mocht maken. Het ontginningsgebied en het huis kregen de naam “Het Anker”. Een naam die voor de hand lag omdat Peter van Bernagien eigenaar was van brouwerij “Het Ancker” te Breda. Later werd de boerderij/herberg eigendom van de familie Snellen. De windwijzer in de vorm van een hazewind op de schoorsteen van het huis, is ontleend aan het wapen van deze familie. In 1792 werd de herberg verkocht aan de toenmalige pachter.


“In den Anker” is sinds 1861 in de rechte lijn eigendom van de fam. de Beer. Het ligt aan de Rucphenseweg: een vanouds doorgaande route tussen Zundert en Rucphen.  Het moet er dan ook altijd een komen en gaan van passanten zijn geweest. Mensen die de herberg aandeden om even op verhaal te komen en zich verkwikten met bier, of zich de kou uit de botten joegen met een stevige borrel. Terwijl de voerman zijn brood verorberde konden de paarden genieten van hun welverdiende rust.


In 1856 werd de Rucphenseweg officieel aangelegd als provinciale weg tussen Zundert en Rucphen. Geruime tijd was de herbergier van “In den Anker” tolgaarder van deze weg.


Oude tijden herleven zo gauw je “In den Anker’ binnen stapt. De gelagkamer is als vanouds dezelfde gebleven. Een dergelijke gelagkamer als hier is nergens meer te vinden. Onder een grote schouw, waar vroeger ooit eens een groot open haardvuur gebrand moet hebben, staat nu een oude potkachel.


Een klein Mechels buffet doet dienst als toog. Aan de antieke groene wanden  hangen enkele zeer oude agrarische reclameplaten. Verder hangt er ook een antieke merklap in 1891 vervaardigd door Bet de Beer-Mutsters, de grootmoeder van de huidige eigenaar. De houten zoldering is geverfd in een ouderwetse ossebloedrode kleur. Opvallend is de vliegenkast waarin vroeger de hammen hingen.


Midden in het café staat een oude stamtafel. Kortom, alles van vroeger is hier nog aanwezig, zelfs een bedstee. Er hangt een sfeer van rust en gemoedelijkheid. Men hoort er enkel pratende mensen, de rust wordt niet verstoord door muziek. Voor wandelaars, fietsers en passanten is het dan ook goed toeven in “In den Anker”.


De boerderij/herberg, die in 1998 de Brabantse monumentenprijs ontving, is gelegen aan de “Vincent van Gogh” fietsroute en de LF route Venlo-Middelburg. Tevens is “In den Anker” gelegen bij knooppunt 79 van het bekende fietsknooppuntsysteem.


Verder zijn er verschillende wandelroutes, waaronder het “LF-Grenslandpad” en de “Henriëtte Roland Holst” route. Alle uitgebreide wandel-en fietsmogelijkheden zijn te vinden op deze website.


Alle uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden zijn te vinden op deze website.


Bij “In den Anker” is een oplaadpunt voor elektrische fietsen en er is een AED aanwezig.