Fietsroute Vincent van Gogh


Wie Zundert zegt, zegt Vincent van Gogh.  Vincent van Gogh werd in Zundert geboren als zoon van een dominee. Omdat de hervormde gemeente van Zundert het hele uitgestrekte gebied rondom Zundert bestreek was de wijde omgeving van Zundert een vertrouwd element in de jeugd van deze beroemde schilder.


Na een aantal omzwervingen kwam het gezin van Gogh terug in West-Brabant en wel in Etten, waar Van Gogh zijn carrière als kunstenaar begon. Vanuit Etten trokken zij echter regelmatig naar Zundert om daar zijn oude vrienden te treffen.


Beide gemeenten koesteren de beroemde schilder: zo is er zowel in Zundert als in Etten-Leur  een standbeeld van Van Gogh, blijven de kerken van vader Van Gogh goed bewaard en zijn er rondleidingen en tentoonstellingen.


Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een (rondgaande) culturele fietsroute is uitgestippeld tussen Zundert en Etten-Leur: de 37 km lange “La Route Van Gogh.”


De route doorkruist de bossen en heidevelden waar Vincent zo van hield. “Daar in de hei was het zo mooi….” schreef hij aan zijn broer Theo.


De route komt langs boerderij-café “In den Anker” (anno 1635) één van de oudste herbergen van Nederland. Zet je fiets even aan de kant en wandel dit gezellige wandel-en fietscafé (met oplaadpunt voor elektrische fietsen) binnen voor een kopje koffie of een (speciaal) biertje.


Bewonder de authentieke gelagkamer met een klein Mechels buffet als toog. Een dergelijke gelagkamer als hier is nergens meer te vinden. Geniet van de sfeer van vroeger en ervaar de rust en de gemoedelijkheid die zo kenmerkend is voor "In den Anker".